کد مطلب:95215 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:224

این مجموعه نفیس...











این مجموعه نفیس و زیبا به نام «نهج البلاغه» كه اكنون در دست ما است و روزگار از كهنه كردن آن ناتوان است و گذشت زمان و ظهور افكار و اندیشه های نوتر و روشن تر مرتبا بر ارزش آن افزوده است، منتخبی از «خطابه ها» و «دعاها» و «وصایا» و «نامه ها» و «جمله های كوتاه» مولای متقیان علی علیه السلام است كه بوسیله سید شریف بزرگوار «رضی» رضوان الله علیه در حدود هزار سال پیش گردآوری شده است.

آنچه تردید ناپذیر است اینست كه علی علیه السلام چون مرد سخن بوده است، خطابه های فراوان انشاء كرده، و همچنین به تناسبهای مختلف جمله های حكیمانه كوتاه فراوان از او شنیده شده است، همچنانكه نامه های فراوان مخصوصا در زمان خلافت نوشته است، و مردم مسلمان علاقه و عنایت خاصی به حفظ و ضبط آنها داشته اند.

«مسعودی» كه تقریبا صد سال پیش از سید رضی می زیسته است (اواخر قرن سوم و اوایل قرن چهارم هجری) در جلد دوم مروج الذهب تحت عنوان «فی ذكر لمع من كلامه و اخباره و زهده» می گوید:

[صفحه 22]

«آنچه مردم از خطابه های علی در مقامات مختلف حفظ كرده اند.[1] بالغ بر چهارصد و هشتاد و اندی می شود، علی علیه السلام آن خطابه ها را بالبدیهه و بدون یادداشت و پیشنویس انشاء می كرد، و مردم هم الفاظ آنرا می گرفتند و هم عملا از آن بهره مند می شدند».

گواهی دانشمند خبیر و متتبعی مانند مسعودی می رساند كه خطابه های علی چه قدر فراوان بوده است، در نهج البلاغه تنها 239 قسمت به نام خطبه نقل شده است، در صورتیكه مسعودی چهارصد و هشتاد و اندی آمار می دهد و به علاوه اهتمام و شیفتگی طبقات مختلف را بر حفظ و ضبط سخنان مولی می رساند.


صفحه 22.








    1. برای من معلوم نیست كه مقصود مسعودی اینست كه در متن كتب حفظ شده است و یا مقصود اینست كه مردم از بركرده اند و یا هر دو قصد شده است.